U kunt de sterren en de maan nu nog beter zien op De Roek

Gepubliceerd op: 3 april 2023
Lichtpaal voorzien van zonnepanelen, energie van de zon

Sterren kijken als het donker en onbewolkt is. Genieten van het maanlicht. Dat kan veel beter als  je niet gehinderd wordt door kunstlicht. Op de Roek zijn daarom alle lantaarnpalen verwijderd en vervangen door lage houte palen van het Edese bedrijf Solar Woodle, met naar beneden schijnend vleermuisvriendelijk licht. Zo kunt u zowel de paden zien en als u naar boven kijkt toch ook de sterrenhemel.
De benodigde electriciteit wordt opgewekt door de zon via de op de palen geplaatste zonnepaneeltjes. Dat scheelt meteen in het elektriciteitsverbruik!!
De palen zullen ook in de wintermaanden, ondanks dat er dan minder zon is, de paden van de Roek kunnen verlichten. Wel zo duurzaam.

Verminderen van kunstlicht

Met het in gebruik nemen van deze verlichting willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van de overlast van kunstlicht of beter gezegd: lichtvervuiling. Niet onbelangrijk want volgens bijvoorbeeld de Zweedse onderzoeker Johan Eklöf is lichtvervuiling een bedreiging voor onder andere vogels, insecten maar ook de mens.
Zo wijt hij de instorting van de insectenpopulatie aan het gebrek aan duisternis, want zij vinden hun voedsel in de bescherming van het duister. Daarnaast hebben mannetjes en vrouwtjes het duister nodig om te paren. En mensen die constant aan kunstlicht worden blootgesteld lijden volgens Eklöf sneller aan slapeloosheid.

Als dat allemaal waar is, hopen we dat onze gasten op De Roek nu nog beter bij ons kunnen slapen, sterren kijken en dat insecten bij ons  beter hun voedsel vinden en natuurlijk een plekje  om te paren.

Lichtpaal voorzien van zonnepanelen, energie van de zon. Sterren kijken kan nu erg goed.Lichtpalen verlichten het pad op de Roek

 

 

 

 

Terug naar overzicht