Voedselbos -Kastanjebomen

Gepubliceerd op: 29 juni 2022
Kastanjeboom op De roek

In het voedselbos op de Roek staan veel verschillende soorten planten en bomen. Veel van deze bomen zullen ons in de toekomst voorzien van eetbare vruchten of noten.

Een boom die van ons een lange adem vraagt, voordat we kunnen oogsten is de tamme kastanje (Castanea sativa). Van deze bomen hebben wij tien bomen aangeplant verspreid over de Roek. Omdat ze  erg langzaam groeien en pas na ongeveer tien jaar echt vrucht gaan dragen zijn we in ons voedselbos begonnen met het planten van deze boom. De boom komt oorspronkelijk uit Azië en is door Romeinen verspreid over Europa en dus ook in Nederland terrecht gekomen.

De tamme kastanje is geen familie van de paardenkastanje. De paardenkastanje is ook niet eetbaar en de tamme kastanje wel. Op deze link staat meer informatie over de verschillen tussen deze kastanjesoorten

Hopelijk kunnen we dus over een jaar of tien onze eigen kastanjes poffen. Op de Roek staan al wel wat oudere tamme kastanjes. Op dit moment (eind juni) staat onze tamme kastanje in bloei. Wellicht kunnen wij hier nog kastanjes van plukken dit jaar. Wie van hele oude tamme kastanjebomen houdt, kan in park Sonsbeek kijken. Daar staan namelijk drie bomen van ruim driehonderd jaar oud.

De kastanjeboom in bloei op de Roek

Boom in park Sonsbeek van ruim driehonderd jaar oud.     De kastanjeboom in bloei op de Roek

 

Terug naar overzicht