Een Orpingtonhaan op de kinderboerderij.

Gepubliceerd op: 23 maart 2019

Het is net een slagschip als hij zich door de weide begeeft onze Orpingtonhaan. Van afstand zie je hem al gaan, statig en majestueus. Je ziet hem niet alleen, je kunt hem ook erg goed horen. Als hij zijn keel open zet voor een machtig kukelekuu kijkt iedereen even op.

De Orpington is een groot Engels kippenras. Het is een rijk bevederd ras met een brede borst, hoge rug en een relatief kleine kop en staart. De Orpington werd oorspronkelijk gefokt als “dubbeldoel” ras, voor eieren en vlees, maar het ras is nu vooral bekend als tentoonstellingsras.

 

De Orpingtons zijn groot en breed van bouw. De borstlijn is diep en de rug is kort. De rug loopt in een vloeiende lijn door in een afgeronde staart, die kort is en hoog wordt gedragen. De kop is klein in verhouding tot het imposante verengewaad, er bovenop staat een middelgrote enkele kam met vijf punten. De oorlellen zijn rood en de oogkleur is in de meeste gevallen oranjerood, behalve bij de vuilwitte, blauwe en zwarte Orpingtons. Die hebben meestal donkere ogen.

De grote Orpington weegt drie tot ruim vier kilo. De kip kan wel zo’n 200 eieren per jaar leggen. Vooral de krielen zijn goede leggers. Bij de grote moet je spaarzaam voeren om voldoende eieren te krijgen. Krielen staan ook bekend als goede broeders. De eieren van de grote Orpingtons kunnen nogal eens bezwijken onder het gewicht van de hen.

.

Terug naar overzicht