Eetbare paddenstoelen op de Roek

Gepubliceerd op: 11 oktober 2023

Het is ook herfst in het voedselbos op de Roek. Op bescheiden schaal hebben wij nu ook eetbare paddenstoelen.
Let wel op: het is belangrijk om op te merken dat terwijl er veel eetbare paddenstoelen zijn, er ook giftige paddenstoelen bestaan die zeer gevaarlijk kunnen zijn als ze worden gegeten. Daarom is het cruciaal om te weten welke paddenstoelen veilig zijn om te eten en welke niet. Pluk of eet nooit een paddenstoel die je niet kent, dit kan namelijk erg gevaarlijk zijn. Als je niet zeker bent van de identificatie van een paddenstoel, is het het beste om deze niet te consumeren. Mocht u geïnteresseerd zijn in het oogsten of koken van eetbare paddenstoelen, is het raadzaam om deskundig advies in te winnen of gebruik te maken van betrouwbare bronnen om veilig te kunnen genieten van deze culinaire lekkernijen.

De paddenstoelen op de Roek zijn op verschillende manieren gekweekt, zoals:
-Oesterzwammen op koffiedik
-Shiitakes op eiken stammen
-Stropharia op houtsnippers

Shiitake-paddenstoelen hebben een rijke, umami-smaak en een stevige textuur en worden meestal gedroogd verkocht. Shiitakes bevatten ook enkele bioactieve stoffen die als gezondheidsvoordelen worden beschouwd.

Oesterzwammen hebben een milde, nootachtige smaak en een zachte textuur. Ze zijn relatief makkelijk te kweken en groeien goed.

Stropharia paddenstoelen hebben een aromatische smaak en een fijne textuur. Deze populaire paddenstoel heeft dezelfde kleurenverdeling als de bekende Eekhoorntjesbrood maar behoort tot een andere familie. De Paddenstoel is in zijn geheel te eten. Lang niet alle paddenstoelen uit het geslacht Stropharia zijn overigens eetbaar, dus hou het bij deze specifieke soort.

Michel met de Stropharia

Terug naar overzicht