Reuzen konijnen op De Roek

Gepubliceerd op: 19 februari 2020
Konijn op de kinderboerderij van De Roek op de Veluwe

Op onze kinderboerderij zijn een paar reuzen aanwezig. Vlaamse en Duitse reuzen wel te verstaan. Dit zijn indrukwekkend grote konijnen. Het is van oorsprong een Belgisch konijnenras, tussen 1825 en 1880 gefokt door Gentse konijnenkwekers. Wekelijks hield men daar wedstrijden war de zwaarste konijnen tegen elkaar concurreerden om de titel van ‘zwaarste konijn.’ Gericht verder fokken op dit kenmerk leidde tot steeds zwaardere konijnen en zo ontstonden deze reuzen. Export naar Duitsland leidde tot een verdere verzwaring en werd de Vlaamse reus een Duitse reus. Deze hadden later weer invloed op de Vlaamse reuzen. In Nederland is het ras erkend sinds november 1848.

Een volwassen konijn kan wel 10 kilo zwaar worden, maar de meeste wegen tussen de 6 en 7,5 kilogram. Inderdaad zwaar voor een konijn, een wild konijn weegt bijvoorbeeld meestal maximaal 2.5 kilogram. Een groot konijn heeft grote oren in dit geval. Deze zijn wel tussen de 17 en 21 cm lang.

Mannetjes en vrouwtjes verschillen in uiterlijk. Een mannetje of rammelaar  heeft een flinke kop, terwijl het vrouwtje, of de voedster, een smallere kop heeft. Soms hebben deze ook een wam (een door vet gevormde huidplooi). De Vlaamse reus is bekend in verschillende kleuren. Van konijngrijs tot geel.

Voeding

Wat voeren we onze Vlaamse reuzen. Zo veel mogelijk verschillende groentes in kleine porties. Voorbeelden zijn: andijvie, veldsla, broccoli, venkel, wortelen, loof van wortelen en radijzen, witlof, waterkers, aangevuld met een takje peterselie of selderie. Sla, spruitjes appels en peren met mate net als bonen, erwten, maïs en alle variëteiten kool.
Net zo belangrijk als groenvoer is goed hooi. Dit vanwege de aanwezigheid van vezels die goed is voor de darmenflora van het konijn. Het is niet perse nodig om naar de groenteboer te gaan, want ook in de natuur zijn nog veel kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Bijvoorbeeld weegbree, herderstasje, boerenwormkruid, bloemen en blad van de paardebloem en dovenetel.

Vooral bij Vlaamse reuzen is het geven van groenvoer ook belangrijk, net zoals goed hooi. Ze bevatten beide die vezels die goed zijn voor de darmflora. Bij een tekort aan de vezels kan het dier diarree krijgen of ziek worden. Ook hier is variatie belangrijk. Er zijn in de natuur nog veel kruiden en planten die goed zijn voor konijnen. Enkele voorbeelden: weegbreeherderstasje, boerenwormkruid, bloemen en blad van de paardenbloem en dovenetel.

Veel informatie is ook te verkrijgen bij de Nederlandse “Nationale Vlaamse Reuzen Club. Volg deze link voor hun website.

 

Terug naar overzicht