Maaltijd

Geen zin om te koken?

Onze koks Suzanne en Corine hebben dan voor de vrijdag voor u de oplossing! Elke vrijdag maken zij samen met de deelnemers van De Roek Zorgbedrijf een heerlijke, vegetarische maaltijd. Het menu varieert, dit wordt in de nieuwsbrief die wij in de week voor uw aankomst toezenden bekend gemaakt.

De kosten zijn € 5 per persoon. Aanmelden kan in de week voor uw verblijf telefonisch tijdens kantooruren via 0318-59 17 57 of mailen naar info@deroek.nl. Uiterlijk donderdag 12.00 uur uur horen wij graag of u mee wilt smullen. Wij zorgen dan dat de maaltijd bij aankomst in uw bungalow staat.

Project Bolivia Buen Apetito

Per bestelde maaltijd geven wij € 1 aan een project in Bolivia waar jongeren worden opgeleid tot chef-koks die de inheemse keuken promoten. Bolivia behoort tot de armste landen van Latijns Amerika. Door de slechte inkomsten in de landbouw trekken veel boeren naar de stad. Maar daar is de werkeloosheid hoog. Vooral jongeren hebben weinig mogelijkheden om hun toekomst te verbeteren.

ICCO’s project Buen Apetito Bolivia leidt kansarme jongeren uit de stad El Alto op tot chef-koks die de inheemse keuken promoten. De opleiding leert hen specifiek te koken met lokaal geproduceerde ingrediënten. Als kok serveren zij gezonde gerechten van hoge kwaliteit, gemaakt van lokale, milieuvriendelijk verbouwde producten. Zo promoten zij de lokale keuken, wat de vraag naar biologische streekproducten doet stijgen.

Dat is goed voor de lokale boeren, die hun producten beter kunnen verkopen.  Daardoor stijgt hun inkomen en kunnen zij hun levensomstandigheden verbeteren. Ook de opgeleide jongeren krijgen een kans op een betere toekomst: als chef kunnen zij een stabiele bron van inkomsten vinden. Voor de inwoners van El Alto wordt gezond eten met een hoge voedingswaarde ineens betaalbaar en beschikbaar.

In de arme gebieden van de stad is vooral ongezonde fast food goedkoop en voor handen, en daardoor zijn de eetgewoonten van de meeste bewoners van El Alto erg slecht: vooral gefrituurd eten en nauwelijks groente, fruit of zuivel. Zo heeft het stimuleren van gezonde, lokaal geproduceerde biologische voeding een positief effect voor zowel de hele keten van producenten, verwerkers (koks) en consumenten.

Het draagt bij aan de verbetering van de gezondheid, stimuleert milieuvriendelijke voedselproductie en zorgt voor een herwaardering van de traditionele keuken en de culturele erfenis.