Voedselbos bij De Roek

Gepubliceerd op: 20 januari 2022
Achtertuin van een bungalow op De Roek in Otterlo

Rond de bungalows bij de Roek hebben we gelukkig veel natuur. Door de droge zomers merkten wij echter dat de omgeving en natuur helaas langzaam veranderen. Vooral de lariks had last van de droogte en een aantal van hen zijn dan ook dood gegaan. Jammer, maar ook een kans om met iets nieuws te beginnen.

Een duurzaam voedselbos met een hoge biodiversiteit.

We kwamen op het idee van een voedselbos met planten en bomen die de droogte goed kunnen doorstaan, tegelijkertijd de biodiversiteit op de Roek bevorderen en het liefst ook zoveel mogelijk eetbaar zijn. Een bos dat bloeit en groeit met verschillende eetbare planten en vruchten.

Biodiversiteit

In 2020 zijn wij daarom begonnen met een stapsgewijze omvorming van de plantengroei op De Roek. I.p.v. het terug planten van naaldbomen zijn wij gestart met het planten van bomen en struiken die goed tegen droogte kunnen en ook een voedselwaarde hebben. Met een grotere diversiteit aan planten hopen wij ook op een grotere diversiteit aan dieren, insecten en vogels. Op deze manier wordt De Roek ook wat diversheid betreft een unieke plek in de omgeving.

Wat begon met een kleine moestuin in de voortuin van ons woonhuis is inmiddels dus al flink uitgebreid met een kas, een kruidentuin en een zich uitbreidend gebied waar u verschillende planten, struiken en bomen kunt vinden. Dat gebied is nu vooral langs en om bungalow de Leeuwerik, dit jaar gaan wij verder bij de bungalows Tortelduif en Ekster, maar ook met bijvoorbeeld aanplant langs de paden en op de parkeerplaats.

Met deze blog houden wij u op de hoogte van de vorderingen van het voedselbos.

 

De oranje rode Stropharia

De oranje rode Stroparia groeit op zaagsel waar we vorige winter de paden mee hebben gestrooid.

Kruisbessen

De eerste vruchten uit het voedselbos: kruisbessen.

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht