Wat doet de Roek met een wespennest?

Gepubliceerd op: 14 juli 2023

Wespen zijn nuttige dieren. Ze vangen vliegen, dazen, muggen en rupsen en voorkomen daarmee insectenplagen. Ook ruimen ze kadavers op in de natuur, bestuiven bloemen, bieden woonruimte aan andere insecten en dienen als voedsel voor andere dieren. Grijp daarom niet direct naar de gifspuit als je een wespennest ziet maar benader een wespenconsulent en vraag of ze het nest kunnen verplaatsen.
Michel en Jos van De Roek zijn lid van het Wespenconsulenten netwerk en hebben van de week een nest Saksische wespen uit Leuvenheim een plek gegeven op De Roek. Geen paniek, het nest staat op een afgeschermde plek en bovendien zijn Saksische wespen helemaal niet agressief.
Dat zijn de meeste wespen trouwens niet, alleen de gewone wesp en de Duitse wesp, de zogenoemde limonade wespen, kunnen flink overlast geven aan het einde van de zomer als ze hongerig op zoek gaan naar voedsel.  Die overlast is makkelijk te voorkomen als je ze voert. Dat doen we op De Roek op een paar plekken op een strategische afstand van ons terras. Onze gasten kunnen daardoor ongestoord van hun limonade genieten en de wespen komen ook niets tekort.
Op de foto’s zie je hoe door  wespenconsulent Maureen in Leuvenheim het nest in een bak werd gedaan en daarna hoe de bak achter op De Roek in ons bos is geplaatst. De grijze bak is om het droog te houden in de bak.
Voor meer info over wespen zie de website van de Wespenstichting https://lnkd.in/eagHiB8a

 

   

Terug naar overzicht